Αποφασισμένοι να προχωρήσουν με προτάσεις νόμου για εκποιήσεις βουλευτές

Αποφασισμένοι να οδηγήσουν στην Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Ιούλιο, προτάσεις νόμου για το θέμα των εκποιήσεων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και προτάσεις που προβλέπουν για τη δυνατότητα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη, δηλώνουν βουλευτές.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, συνεχίστηκε η συζήτηση για το θέμα των εκποιήσεων, με δεδομένο ότι αναμένεται ακόμα κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας του δικαστηρίου για εξέταση χρηματοοικονομικών διαφορών δανειοληπτών.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου δήλωσε στην Επιτροπή ότι το υφιστάμενο πλαίσιο των εκποιήσεων δίνει υπερβολική ισχύ στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και το χαρακτήρισε «αδηφάγο», σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή εκλογικεύει το αίτημα για παρέμβαση του νομοθέτη. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε πρακτικό επίπεδο αυτή η αλλαγή δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητική, αφού ακόμα κι αν δικαιωθεί στο δικαστήριο ο δανειολήπτης θα είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που θα διαγράφεται το ποσό και η απομείωση που θα γίνεται θα πρέπει να είναι άνω του 30% για να έχει όφελος ο δανειολήπτης.

Πρόσθεσε ότι παρά το ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι στρεβλωτικό, θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν εξώδικες διευθετήσεις, που δεν θα έχουν μακροοικονομικές συνέπειες. Μεταξύ αυτών των συνεπειών, όπως είπε, είναι ο κίνδυνος να καταργηθεί η αξία της ενυπόθηκης εξασφάλισης και η τράπεζα να ζητά ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό της αξία του ακινήτου για να χορηγήσει ένα δάνειο, αλλά και οι κίνδυνοι για την πιστοληπτική δυνατότητα του κράτους και κατά συνέπεια στη δυνατότητά του να ασκεί κοινωνική πολιτική.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, απαντώντας σε παρατηρήσεις και ερωτήσεις βουλευτών δήλωσε ότι το Υπουργείο δεν δαιμονοποιεί το δικαίωμα προσφυής στη δικαιοσύνη. Πρόσθεσε ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αφορούν στις πλείστες περιπτώσεις στρατηγικούς κακοπληρωτές για δάνεια που έχουν χορηγηθεί εδώ και 20 χρόνια. Το κράτος, ανέφερε ετοίμασε σειρά σχεδίων για ευάλωτες ομάδες ώστε να προστατευθούν, ενώ προωθείται το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, με θετική προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ.

Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορούν να παρέχουν δίχτυ προστασίας στους στρατηγικούς κακοπληρωτές εις βάρος του κράτους και των συνεπών δανειοληπτών και των φορολογουμένων, ενώ σημείωσε ότι οι συζητήσεις αυτές, που διεξάγονται για το πλαίσιο των εκποιήσεων είναι ανησυχητικές για τους οίκους αξιολόγησης.

Πρόσθεσε ότι εξετάζουν ενδεχόμενες αλλαγές για όσους εντάχθηκε στο Σχέδιο Εστία λόγω της αύξησης των επιτοκίων, που τους προκαλεί περαιτέρω επιβάρυνση, ωστόσο όπως είπε αυτό πρέπει να τύχει της έγκρισης της Αρχής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανέφερε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή τα ΜΕΔ, που βρίσκονται στην κυπριακή οικονομία είτε στις τράπεζες είτε στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 100% του ΑΕΠ.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ο Κλεάνθης Ιωαννίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα παράπονα από οφειλέτες εναντίον τραπεζών ότι δεν προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις. Παράλληλα, απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών παραδέχτηκε ότι υπήρχαν στο παρελθόν κακές πρακτικές από μέρους των τραπεζών που δανειοδοτούσαν στη βάση της ύπαρξης εξασφάλισης και όχι της πρωτογενούς δυνατότητας αποπληρωμής, κάτι το οποίο έχει αλλάξει, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των ΜΕΔ αυτή τη στιγμή αφορά εκείνη την περίοδο και όχι την πρόσφατη κρίση.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων η Ανθή Εξαδάχτυλου ανέφερε ότι σε περίπτωση που δανειολήπτης φέρει σε εταιρεία που διαχειρίζεται το δάνειό του τεκμήρια ότι κατηγοριοποιείται ως ευάλωτος, οι εταιρείες σταματούν την εκποίηση και προχωρούν σε διαπραγμάτευση μαζί του. Σημείωσε ότι οι εταιρείες προτιμούν τις συμβιβαστικές λύσεις, αφού έχουν μικρότερο κόστος και για τις ίδιες, αλλά και για τον δανειολήπτη. Πρόσθεσε ότι είναι πιο εύκολο να υπάρξει συμβιβαστική λύση σε εταιρεία εξαγοράς δανείου παρά σε τράπεζα, αφού δεν έχουν τα ίδια ρίσκα που έχουν οι τράπεζες.

Τοποθετήσεις βουλευτών

———–

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής ο Προεδρεύων της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι το κόμμα είναι σε αναμονή της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία για το θέμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας για όσους χρήζουν προστασίας.

Εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, του οποίου επίκειται η έγκριση πολύ σύντομα τις επόμενες μέρες, σε συνδυασμό με την κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία έχει δημοσιοποιηθεί και η οποία εκκρεμεί να γίνει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συνθέτουν ένα καλό δίχτυ προστασίας. Επανέλαβε, επίσης, την άποψη του ΔΗΚΟ για ενδεχόμενο νέο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, με καλύτερους όρους, που να μπορεί καλύψει περισσότερους πολίτες.

«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η υποχρέωση της πολιτείας σε αυτούς είναι που πρέπει να επικεντρωθεί, δηλαδή στους συμπολίτες μας που θέλουν αλλά δεν μπορούν και όχι σε οποιοδήποτε κακοπληρωτή, στρατηγικό ή μη, ή σε οποιοδήποτε άλλον προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κενά ή ασάφειες του συστήματος», κατέληξε.

Σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι αυτό που καταγράφηκε στην Επιτροπή είναι η σαφής διαφωνία της Κυβέρνησης με τα κόμματα της συμπολίτευσης και το ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε ότι με τις προτάσεις των κομμάτων αυτών διαφωνεί επίσης η ΚΤΚ ως αρμόδια για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενώ ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος σημείωσε ότι η μακροχρόνια αναστολή των εκποιήσεων στα δικαστήρια θα είναι ζημιογόνα για τους δανειολήπτες. Πρόσθεσε ότι σε ένα τέτοιο κεφαλαιώδους σημασίας θέμα επιτέλους θα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν και η σταθερότητα της οικονομίας δεν πρέπει να διακυβεύεται από τέτοιες ασυνεννοησίες, όπως τις χαρακτήρισε.

Ανέφερε ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα αναμένει τις προτάσεις της Κυβέρνησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίζουν τις βάσιμες ανησυχίες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία.

Ο βουλευτής του  ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις νόμου αποτελούν τις ελάχιστες διορθώσεις, που πρέπει να γίνουν για να αλλάξει το στρεβλωτικό και αδηφάγο σύστημα των εκποιήσεων, όπως χαρακτηρίστηκε και από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Πρόσθεσε ότι η κοινωνία, οι δανειολήπτες, η Βουλή ανέμενα από την Κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις που να επιλύουν το πρόβλημα κάτι που δεν έγινε και αντίθετα, συνεχίζει η Κυβέρνηση όπως είπε να ροκανίζει τον χρόνο υπέρ των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και διαχείρισης δανείων. Είπε, επίσης, ότι είναι μονόδρομος οι προτάσεις νόμου να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για τελικές αποφάσεις.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών και η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΕΛΑΜ μαζί με άλλα κόμματα, δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε κάθε δανειολήπτη να εξετάσει αν του έχουν επιβληθεί καταχρηστικές ρήτρες, αλλά και το τελικό ποσό, το οποίο οφείλει στο τραπεζικό σύστημα ή στην εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων. Πρόθεση του ΕΛΑΜ, ανέφερε είναι να οδηγηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια πριν κλείσει για τις θερινές διακοπές, παρέχοντας ένα πραγματικό δίκτυ προστασίας στους δανειολήπτες.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι τα περισσότερα θέματα που τέθηκαν σήμερα ήταν προτάσεις που η ΕΔΕΚ κατέθεσε από το 2015 μέχρι το 2022 και τα κόμματα είτε τις καταψήφισαν, είτε ψήφισαν κατ’ επανάληψη αναβολή συζήτησης των συγκεκριμένων προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές, πρόσθεσε, περιλαμβάνουν το ειδικό τμήμα στα επαρχιακά δικαστήρια για συζήτηση κατά προτεραιότητα των προσφυγών δανειοληπτών, η διαδικασία για αναδιάρθρωση των ΜΕΔ, ο καθορισμός της αντικειμενικής αξίας των ενυπόθηκων δανείων και προτάσεις για την προστασία των εγγυητών. Κάλεσε κάποια κόμματα να σταματήσουν τη δημαγωγία, να εγκύψουν στα προβλήματα και να περιορίσουν την όποια αυθαιρεσία από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι είναι γεγονός πως δυστυχώς από το 2018 που μπήκε η νομοθεσία για παράκαμψη του δικαστηρίου στις εκποιήσεις, τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς δανείων δεν έχουν μειώσει σημαντικά τα ΜΕΔ. Ανέφερε ότι τα ΜΕΔ σήμερα είναι γύρω στα  25 δις ευρώ και από αυτά το 1,3 δις ευρώ αφορά ΜΕΔ για την πρώτη κατοικία, κάτι όπως είπε δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αν περάσει η πρόταση νόμου, που προτείνει η ΕΔΕΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας για ξεκαθάρισμα του υπολοίπου μέσω δικαστηρίων. Δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει η ΕΔΕΚ με την πρόταση μέχρι τη ψήφισή της.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι η επαναφορά του δικαιώματος του δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο πριν την εκποίηση, ουσιαστικά προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ Τραπεζών, Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Εταιρειών Διαχείρισης από τη μια, και δανειοληπτών από την άλλη.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μεγάλο αριθμό εκποιήσεων και ότι σε ένα δείγμα, παρόλο που είναι μικρό, από τις υποθέσεις που εξετάζει το Γραφείο του, ένα ποσοστό 43% δεικνύει παράνομες χρεώσεις και καταχρηστικές ρήτρες.

Είπε ακόμα ότι η αναμενόμενη κατάθεση του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα, επί της ουσίας τους βρίσκει σύμφωνους και ότι η πρόταση νόμου που συνυπογράφουν, δεν βρίσκεται σε αντίθεση με το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο.

Παράλληλα είπε ότι η ταυτόχρονη εφαρμογή των δύο Νομοθεσιών, διασκεδάζει τις ανησυχίες, που εκφράστηκαν την περασμένη εβδομάδα, κυρίως από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα οδηγηθεί ένας τεράστιος αριθμός υποθέσεων στα δικαστήρια.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης εξέφρασε ικανοποίηση που έγινε αποδεκτό από όλους ότι υπάρχει στρέβλωση στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, χαρακτηρίζοντας τραγικό να μην δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να μην υπάρχει πρόθεση από τους αρμόδιους να αλλάξουν το πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα προτείνει τις επόμενες μέρες κάποια βήματα για να μην προχωρήσει η κοινή πρόταση. Εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσουμε με την πρόταση νόμου πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση της Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκή Ένωσης με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι το αναφαίρετο δικαίωμα της προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι υπεράνω της ανησυχίας για σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος ΕνΕργώ, Λευτέρης Γεωργίου, ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα, οι τράπεζες και η Εισαγγελία είναι αδίσταχτοι και λειτουργούν ως καρτέλ και κανένας δεν πήρε την ευθύνη για την κατάσταση με τα ΜΕΔ. Πρόσθεσε ότι 20,000 πολίτες κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή να μείνουν στο δρόμο και διερωτήθηκε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη τους.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,